22.10.2024

19 жовтня – всеукраїнський день відповідальності

Всеукраїнський День відповідальності людини, як данина пам’яті видатного українця, візіонера, співзасновника Всесвітнього економічного форуму в Давосі, очільника Міжнародного інституту менеджменту в Женеві Богдана Гаврилишина, цьогоріч в Українському державному університеті науки та технологій було проведено у форматі Конкурсу есе «Майбутнє України у відповідальності».

Працюючи на світовому рівні як член Наглядової ради Міжнародної академії мистецтва та науки ще на початку 2010-х Богдан Гаврилишин дійшов висновку, що світ не є здоровий і що для того, щоб успішно розвиватися далі, потрібно брати на себе відповідальність на всіх рівнях. У 2014 році пан Богдан створив Декларацію відповідальності людини, яка складається з 15 пунктів.

Студенти, які взяли участь у Конкурсі, написали есе, у якому проаналізували один з 15 пунктів Декларації відповідальності людини Богдана Гаврилишина, поділись своїми ідеями про те, яким вони бачать своє майбутнє та  майбутнє людства! 17 жовтня під час кураторської години, для підведення в ННІ ПДАБА УДУНТ відбувся круглий стіл на тему: «Майбутнє України у відповідальності», де учасники Конкурсу змогли висловити свої власні роздуми щодо різноманітних аспектів відповідальності людини.

Модератори заходу – Валентина Бабенко – керівниця відділу виховної роботи зі студентами УДУНТ, доцентка каф. УДІД ННІ «ПДАБА», керівниця наукового гуртка «Інтелектуальний хакатон» та Лариса Богуславська – доцентка кафедри УДІД ННІ «ПДАБА» УДУНТ, керівниця наукового гуртка «Простір слова» оголосили номінації, які посіли студенти учасники. Серед них найбільш цікавими та змістовними було визнано есе: Галушко Вікторії, студ. гр. Умл-24 ННІ «ПДАБА», «Вивчення минулого відповідальність за майбутнє» у номінації *словесна майстерність*; В номінації *найбільш творча пропозиція* виступила Ніщенко Єлизавета, студ. гр. ДС-23-1 ННІ «ПДАБА», яка представила роздуми над пунктом декларації «Говори правду»: Що таке правда? Чи завжди ми хочемо її почути? Чи завжди ми маємо її сказати ? І головне: чи правда те, про що інколи не прийнято говорити? Насс Анна Денисівна, студ. гр. ОМ-24 ННІ «ПДАБА» та есе «Відповідальність перед сім’єю» посіла номінацію *оригінальний погляд на проблему*; Гричук Кіра, студ. гр. УЕ 24-2 ННІ «ДІІТ» представила своє есе «Чому правда важлива?»  посіла номінацію *Соціальна аналітика*; Титар Марія, студ. гр. КГ 24-1 ННІ «ДІІТ» представила роздуми про розповсюдження неправди, яке веде до руйнування довіри та посіла номінацію *Активна громадянська позиція*; Петренко Валерія студ. гр. ВВ-23-1 ННІ «ПДАБА», представила есе  «Стався до інших так, як би ти хотів, щоб ставились до тебе» та посіла номінацію   *найпереконливіші приклади*; Смірнова Марія, студ. гр. УМЛ-24 ННІ «ПДАБА»,  та її роздуми посіли номінацію *висока національна свідомість*;

Присутніми на круглому столі, які разом з учасниками Конкурсу жваво обговорювали проблеми відповідальності, були студенти економічного (група МАГ, ОО, ФІН-24., з куратором Маргарян М. Л.) та архітектурного факультетів (група УМЛ-23 та УМЛ-24, з куратором Волковою С. П.), та запрошені учні ліцею інформаційних технологій та дизайну УДУНТ (викл. – доц. Богуславська Л. Г.). Основні цілі цьогорічного Конкурсу, які ставили його організатори – стимулювання інтересу до саморозвитку та соціальних питань, розвиток навичок аналітичного мислення та письмової комунікації, створення платформи для обміну ідеями та поглядами на майбутнє, було досягнуто.

?>
вверх