20.10.2024

Академічна доброчесність, як норма освітньої та виховної діяльності

Нормам академічної доброчесності, запровадженню їх в освітньому процесі, в науковій діяльності та у виховній роботі приділяється велика увага в Українському державному університеті науки та технологій. Своїм найпершим завданням керівництво закладу і весь науково-педагогічний колектив бачить ознайомлення студентів-першокурсників з цими важливими нормами та правилами доброчесного студентського життя.

9 жовтня в ННІ ПДАБА УДУНТ для студентів-першокурсників відбулася публічна лекція на тему: «Академічна доброчесність». Лекцію провела доктор наук з державного управління, професор кафедри публічного управління та права ННІ ПДАБА, проректор з виховної роботи та гуманітарної політики УДУНТ Галина Євсєєва.

Першокурсники дізналися, що академічна доброчесність – це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень. Тож, згідно статті 58 Закону України «Про вищу освіту» усі учасники освітнього процесу, і здобувачі вищої освіти, і науково-педагогічні, наукові та педагогічні працівники закладу вищої освіти зобов’язані дотримуватися в освітньому процесі та науковій (творчій) діяльності академічної доброчесності та забезпечувати її дотримання.

Посилаючись на Закони України «Про освіту» та «Про вищу освіту», лектор Галина Євсєєва визначила зміст поняття доброчесності в академічній площині та розповіла про основні порушення академічної доброчесності такі як: академічний плагіат, само плагіат, фабрикацію, фальсифікацію, списування, хабарництво, необ’єктивне оцінювання, тощо.

Лекція викликала надзвичайну зацікавленість студентської молоді та жваве обговорення нею вимог дотримання академічної доброчесності, розуміння важливості цих вимог задля досягнення визначених для відповідного рівня вищої освіти результатів навчання.

Схвальні відгуки про цю лекцію вже розлетілися Інтернетом «Аншлаг на Відкритій лекції з «Академічної доброчесності»! Академічна доброчесність – це ключовий елемент у забезпеченні якості освіти та розвитку довіри до науки. Тому про академічну доброчесність говорять зі студентами з самого першого курсу!!!» (З відгуку у ФБ куратора групи Олени Токар-Буцької).

Подібні заходи – лекції, круглі столи, дискусійні панелі щодо різних аспектів академічної доброчесності є затребуваними та протягом навчального року неодноразово проводяться в ННІ ПДАБА для студентів різних груп, курсів, освітніх програм. Відділ виховної роботи зі студентами УДУНТ планує протягом навчального року ще декілька просвітницьких заходів на цю актуальну та важливу тематику. Слідкуйте за анонсами!

Відділ виховної роботи зі студентами УДУНТ

?>
вверх