21.09.2024

День винахідника, раціоналізатора:виховання інноваційної свідомості студентської молоді

День винахідника, раціоналізатора, що відзначається в Україні  в третю суботу вересня, вже традиційно є знаковим для Українського державного університету науки і технологій, для всіх навчально-наукових інститутів, що входять до його складу. Кураторська година студентів першого курсу, зорганізована відділом виховної роботи зі студентами, що розпочинає свою роботу в об’єднаному навчальному закладі – УДУНТ, пройшла напередодні цього свята в ННІ «Придніпровська академія будівництва та архітектури» й мала важливу мету: формування у студентства інноваційної свідомості та зацікавленості в науковій, дослідницькій роботі й винахідницькій діяльності.

Проректор з виховної роботи УДУНТ, д. н. держ. управл. Євсєєва Г. П. наголосила, що Український державний університет науки і технологій, який віднині є альма матер для студентів першачків, цим заходом долучається до різноманітних, просвітницьких та наукових проєктів, що традиційно, до цього дня проводяться в Україні. Від відділу з виховної роботи УДУНТ захід модерували доц. каф. УДІД ННІ ПДАБА, заступниця декана економічного факультету та керівниця наукового гуртка «Інтелектуальний хакатон» Бабенко В. А. та провідний фахівець відділу д. п. н., професор Лучанінова О. П.

Студенти архітектурного факультету (гр. УМЛ-24, КЕР-24, УМЛ-23, КЕР-23 (куратор – ст. викл. каф. УДІД Волкова С. П.), будівельного факультету гр. ПЦБ-24-1 (куратор – доц. каф. ОУБ Нечипуренко Д. С.) та економічного факультету гр. МАГ-24, ФІН-24, ОО-24 (куратор – ас. каф. ДЕНФОМ Маргарян М. Л.) присутні на заході, дізналися, що ННІ ПДАБА є  відомим в Україні науковим осередком винахідництва у будівельній галузі, серед науковців якого є відомі в Україні та за її межами винахідники, що мають десятки та сотні патентів, зробили свій значний внесок у розвиток будівельної галузі та розбудову України. Темою обговорення стали винахідники, які вірили в свою ідею, виходили за рамки стереотипів, не боялися мріяти та втілювати свої мрії в життя. Згадали й імена визначних винахідників Леонардо да Вінчі, Ніколи Тесли, інших великих мрійників.

Цікава, інформативна презентація, представлена для обговорення доц. Бабенко В. А. акцентувала учасників заходу на особливу властивість винахідників, які є «…справжніми мандрівниками в часі, адже відчувають і створюють те, чого весь світ потребуватиме в майбутньому». Студенти отримали інформацію про викладачів – винахідників ПДАБА, які своїми науковими доробками та дослідженнями зробили значний внесок у розвиток української науки. Прикладом для наслідування стала розповідь аспіранта каф. автомобільних доріг і геодезії Ігоря Даниленко про свого вчителя професора Сергія ШАТОВА, знаного в Україні винахідника у галузі будівництва та техніки, який нещодавно покинув цей світ, але залишив по собі добру пам’ять, вдячних учнів та більш ніж триста патентів на винаходи, більшість з яких було комерціалізовано та запроваджено в Україні.

Важливим акцентом обговорення стала роль винахідників, у тому числі молоді,  в умовах повномасштабної війни та їх розробок, так необхідних Україні для досягнення Перемоги. Надзвичайно потрібним під час війни є внесок українських новаторів у вдосконалення засобів безпеки, оборони, нашої військової техніки та обладнання, а також новітніх технологій та методів відбудови України у повоєнний період. Модератори заходу висловили сподівання, що студентська молодь вже з перших кроків навчання має стати носіями інноваційної свідомості, активно долучатися до науково-дослідної та винахідницькій діяльності.

Відділ виховної роботи зі студентами

?>
вверх