26.04.2024

Інтелектуальний батл: «ШІ у вищій освіті: за і проти»

До Дня інтелектуальної власності, який відзначається у всьому світі 26 квітня, у Придніпровській державній академії будівництва та архітектури традиційно  проходять різноманітні заходи, науково-практичні, конференції, круглі столи.

Об’єднане практичне заняття на тему: «ШІ У ВИЩІЙ ОСВІТІ:ЗА І ПРОТИ» присвячене Всесвітньому Дню авторського права та Всесвітньому Дню інтелектуальної власності відбулося 24 квітня об 11.00 в змішаному форматі (в ауд. 222 та на платформі ТІМС) для студентів архітектурного та економічного факультетів.

Модератори:
– Галина ЄВСЄЄВА, д.н. з держ управ., проф. каф. УДІД, проф. каф. ПУА, проректор УДУНТ;
– Валентина БАБЕНКО, к.і.н., доц. каф. УДІД, керівниця наукового гуртка «Інтелектуальний хакатон»;
– Євгенія МОРОЗОВА, к.е.н., доц. завідувачка каф. ДеНФОМ, керівниця молодіжного простору «Кар’єрний ліфт»;

Метою спільного практичного заняття, яке пройшло у форматі інтелектуального батлу між студентами різних груп і освітніх програм та викладачами стало обговорення досвіду використання ШІ у навчальному процесі, формування soft skill та практичних навичок здобувачів вищої освіти з використання технологій штучного інтелекту та з дотриманням принципів академічної доброчесності.

Актуальна та «гаряча» тема, запропонована викладачами,   зацікавила та спонукала до активних обговорень студентів груп: КЕР-23, УМЛ-23, ФІН-23, МАГ-23, ПУА-23мп. Питання, запропоновані до обговорення, безпосередньо стосувались навчального процесу, досвіду використання ШІ при підготовці до занять, дотримання авторського права та академічної доброчесності.

З невеличкими доповідями по проблемних питаннях заявленої теми виступили студенти групи УМЛ-23 архітектурного факультету. Зокрема, Любов Стойчева розглянула тему: «ШІ, як зручний засіб підготовки завдань самостійної роботи з гуманітарних та економічних дисциплін (реферати та есе)». Поліна Кіслюк розповіла про «Плюси та мінуси використання ШІ при підготовці презентацій (економічні, історичні та філологічні дисципліни, іноземні мови)».  Єва Храмова дослідила важливе питання щодо «Дотримання авторських прав при підготовці презентацій, рефератів та есе за допомогою ШІ». Анатолій Головченко зацікавився темою, що безпосередньо пов’язана з професією, яку він набуває: «Технічний переклад за допомогою ШІ:плюси-мінуси-досвід». Ілля Бугай висловив власні думки щодо того, «Як використовувати ШІ не порушуючи принципів академічної доброчесності»; Підсумовувала Анастасія Тімченко своєю доповіддю на тему: «Нечесна конкуренція в навчанні – недобросовісна конкуренція в роботі».

У ході обговорення висловили свою точку зору та надали студентам  багато цікавих порад щодо використання ШІ в освітній діяльності викладачі: д.н. з держ управ., проф. Галина ЄВСЄЄВА, к.і.н., доц. Валентина БАБЕНКО, к.е.н., доц.  Євгенія МОРОЗОВА, викл. Вероніка ЗАДУНАЙ, к.і.н., доц. Галина ЛИСЕНКО.

В результаті обговорення учасники інтелектуального двобою намітили конкретні пропозиції щодо використання ШІ в освітньому процесі, зокрема щодо обов’язкової наявності окремих тем та питань щодо використання ШІ у всіх дисциплінах, які викладаються здобувачам. Було наголошено на важливості включення положень про використання ШІ в критерії оцінювання, що є особливо важливим для здобувачів. Модератори заходу завірили здобувачів, що напрацьовані спільно пропозиції будуть враховані в політиці навчального закладу щодо використання штучного інтелекту та мають покращити наповненість освітніх програм, їх відповідність тим технологічним змінам, яких вимагає час.

?>
вверх