13.05.2024

Освітньо-мистецький проект: «Відвідання музеїв міста студентською молоддю»

З метою використання культурних установ у наданні цілісного освітнього досвіду у ННІ ПДАБА було запущено освітньо-мистецький проект: «Відвідання музеїв міста студентською молоддю». Проект ініційовано в.о. директора ННІ ПДАБА Владиславом ДАНІШЕВСЬКИМ та змодеровано на економічному факультеті заст. декана Валентиною БАБЕНКО.

Студенти економічного та архітектурного факультетів ННІ ПДАБА долучились до шанувальників образотворчого мистецтва та відвідали експозиції, які колектив Дніпровського художнього музею підготував з нагоди відзначення 110-ї річниці від дня заснування закладу. Дніпровський художній музей, навіть під час повномасштабної війни, знайомить дніпрян з творчістю художників і художниць нашого міста й інших регіонів України та активно популяризує свою колекцію за допомогою екскурсій.

Останню кураторську годину навчального року 9 травня,  напередодні екзаменаційної сесії, студенти гр. МАГ-23, ОО-23 з зав. кафедрою ДеНФОМ та куратором, доц.Євгенією МОРОЗОВОЮ, студенти гр. ФІН-22, ФІН-21 з куратором ас. Мариною МАРГАРЯН та гр. УМЛ-23 з куратором, ст. викл. каф. УДІД Світланою ВОЛКОВОЮ присвятили огляду двох виставкових проектів музею – виставки творів живопису та графіки «РОДИНА ЧЕРНЯВСЬКИХ», яка присвячена 100-річчю від дня народження відомого дніпровського художника Георгія Чернявського та виставки творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва «Подарунки сучасних митців до 110-річчя музею».

Ім’я народного художника України Георгія Чернявського (1924–1981), відоме дніпровським шанувальникам образотворчого мистецтва, віднині стало відомо і студентам економічного та архітектурного факультетів ННІ ПДАБА. Вони дізналися про одного з фундаторів місцевої організації Спілки художників, яку очолював протягом тривалого часу, майстра творів пейзажного жанру, виконаних у техніці олійного живопису та акварелі. На виставці представлена низка краєвидів художника, виконаних в акварельній техніці, які є своєрідним мистецьким звітом із його творчих мандрівок першої половини 1970-х років.

Георгій Чернявський став засновником цілої династії художників, адже його син Володимир та онук Костянтин теж стали відомими українськими митцями. На виставці «Родина Чернявських» представлено 30 робіт Володимира Чернявського, виконаних у техніці акварелі та презентовано 27 живописних творів Костянтина Чернявського пейзажного жанру.

Надзвичайну зацікавленість студентів викликала й виставка творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва «Подарунки сучасних митців до 110-річчя музею».

Темою цьогорічного Міжнародного дня музеїв, який буде відзначатися 18 травня, є «Музеї: освіта та дослідження», яка у 2024 році присвячена цілі №4 з Цілей сталого розвитку ООН: Якісна освіта – Забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя для всіх. Тож, попри скрутні обставини воєнного стану, під час таких екскурсій чарівний світ мистецтва знаходить своїх шанувальників серед студентської молоді, спонукає її переосмислити підходи до освіти та уявити майбутнє, у якому обмін знаннями долає бар’єри та інновації поєднуються з традиціями.

Деканат економічного факультету дякує науковим співробітникам Дніпровського художнього музею за чудову екскурсію та вітає колектив музею з ювілейною датою!

#110роківДХМ

?>
вверх