08.05.2024

Забуттю не підлягає!

Напередодні Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який відзначається 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв 1939–1945 років,  у Придніпровській державній академії будівництва та архітектури було проведено щорічну Х Студентську науково-практичну конференцію «Забуттю не підлягає» під керівництвом старшого викладача кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності Волкової Світлани Петрівни.

До вітального та заключного слова були запрошені к.і.н., доценти кафедри Лисенко Галина Іванівна та Бабенко Валентина Андріївна, які звернули увагу на гендерний аспект проблеми збереження історичної пам’яті, формування національної свідомості та вивчення уроків Другої світової війни в контексті подій сучасної російсько-української війни.

Учасники конференції – студенти першого курсу факультету цивільної інженерії та екології, архітектурного факультету й учні 10 класу ліцею цифрових технологій та дизайну – зосередили свою увагу навколо виміру Другої світової війни та агресії СРСР/РФ на території України. Було розглянуто теми: «Війна: наративи, пам’ять, переосмислення» (Демченко Анастасія, ст. гр. УМЛ-23),  «Початок Другої світової війни. Роль сторін» (Петренко Валерія, ст. гр. ВВ-23-2), «Плакатна пропаганда в Україні в період Другої світової війни» (Тацуля Наталія, ст. гр.  ТГПВ-23), «Відображення Другої світової війни у творчості дніпропетровських  письменників» (Сінчукова Юлія, Неплюй Оксана, ст. гр. КЕР-23), «Друга світова війна в творах українських митців» (Гужвій Єлизавета, ст. гр. КЕР-23), «Голокост»  (Чорна Дарина, ВВ-23-2), «Батьківщина-мати». Переозначення» (Храмова Єва, ст. гр. УМЛ-23), «Георгіївська стрічка як символ сепаратизму» (Середа Альбіна, КЕР-23), «Розгром Японії. Звільнення народів Азії від окупації» (Каряка Злата, Солієва Фарзона, учениці 10 класу), «Роль ОУН-УПА в історії України» (Кіцелюк Поліна, ст. гр. УМЛ-23),

Друга світова війна  – найкривавіший глобальний конфлікт, у якому загинуло від 50 до 85 млн осіб. Упродовж 21 місяця цієї війни СРСР та Третій Райх виступали як союзники, а від 22 червня 1941 р. вступили у військову  конфронтацію, що увійшла в історію як німецько-радянська війна. У березні 2021 р. Європейський парламент прийняв резолюцію, у якій підкреслюється, що Друга світова війна була розв’язана не лише нацистською Німеччиною, а й СРСР.

З 2014 р. національним символом пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні, є європейський та традиційний український знак – червоний мак.

У 2015 р. Верховна Рада ухвалила Закони України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» і «Про правовий статус і пам’ять борців за незалежність України у ХХ столітті».  Цими документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкривається доступ до  архівів КДБ і визнаються борцями за незалежність України воїни УПА.

Ми пам’ятаємо як століттями нас вбивали. Сьогодні ми відстоюємо своє право суверенності та воюємо за майбутнє нашої Держави. Наша боротьба неодмінно завершиться Перемогою над рашизмом, бо ми відстоюємо не лише свою ідентичність, а й цінності волі, свободи, демократії, які несумісні з російським способом життя.

«Лише там, де пам’ятають про загиблих, є ті, хто захищає живих» (Володимир В’ятрович).

?>
вверх